Zdrowe śniadanie w przedszkolu
Dzieci z oddziału przedszkolnego przez ostatni tydzień zajmowały się tematyką dotyczącą warzyw i owoców. Nazywały różne rodzaje darów jesieni, poznawały ich smaki i zapachy...
Przedszkolaki zostały również zapoznane z piętrami piramidy zdrowia, a następnie wskazywały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania. Ponadto dzieci dowiedziały się, jak ważna jest zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe i 5 porcji warzyw, owoców i soków. Następnie same podjęły wielkie wyzwanie, gdyż zorganizowano zajęcia kulinarne, na których miały przygotować dla siebie zdrowe i kolorowe kanapki. Na początku zostały przypomniane zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk wszyscy ochoczo zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia śniadania kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Wszystkie kanapki wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Dzieciaki zjadły je z wielkim apetytem!
Agata Jeziorska
|
|
| |
|
Oceny artykułu |
|
|
Wynik głosowania: 5 Głosów: 3
|
|
|
|
|