Poznajemy smaki przypraw
W klasie III „d” zorganizowano zajęcia pod hasłem „Co nadaje smak potrawom?” Tego dnia w naszej sali unosił się zapach aromatycznych ziół i przypraw, które przyniosły dzieci...
Na początku uczniowie przypomnieli, jak niezwykle ważną rolę odgrywają one w naszej diecie. Podkreślili, że zioła i przyprawy korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne. Następnie uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy. Uważnie przyglądali się wszystkim przyprawom i przechodząc od stolika do stolika odgadywali ich nazwy. Było to wspaniałe doświadczenie, gdyż niektórzy uczniowie pierwszy raz spotkali się z pewnymi ziołami. Na stanowiskach znalazły się m.in.: majeranek, bazylia, kurkuma, imbir, kolendra, czosnek niedźwiedzi, cynamon, kardamon, czarnuszka, rozmaryn, koper, kminek mielony, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano i ziele angielskie. W kolejnej części zajęć odbyła się projekcja dwóch krótkich filmów. Pierwszy wyjaśniał, skąd się bierze kakao, z kolei drugi przedstawiał proces tworzenia czekolady. Uczniowie byli bardzo zaskoczeni, gdy zobaczyli jak rzeczywiście wyglądają owoce kakaowca, które zupełnie nie przypominają później efektu końcowego w postaci ich ulubionego napoju.
Tego dnia dzieci miały świetną okazję uczyć się poprzez zmysły, takie jak: wzrok, dotyk, smak i węch. Właśnie takie zajęcia pozostają na długo w pamięci uczniów!
Zapraszamy do galerii.
Agata Jeziorska
|
|
| |
|
Oceny artykułu |
|
|
Wynik głosowania: 0 Głosów: 0
|
|
|
|
|