Witaj w Strona Szkoly Podstawowej w Tyczynie


Menu

Samorząd Uczniowski
Plan pracy SU
Zarząd Samorządu
Rada Samorządu
Aktualności

Ekologia
Program ekologiczny szkoły
Dekalog ekologa
Regulamin zbiórki surowców wtórnych

Oddziały przedszkolne
Inf. o przedszkolu
Ramowy rozkład dnia
Kronika wydarzeń

Świetlica
Zasady rekrutacji
Przydział klas
Regulamin pracy świetl.

Zdrowie
Certyfikat rejonowy
Certyfikat wojewódzki
Szkolny Kodeks Zdrowia
Gimnastyka korekcyjna
Prezentacja "Zdrowie"

Pedagog szkolny
Godziny pracy
Zadania pedagoga szk.
Strona dla rodziców
Strona dla uczniów
Strona dla nauczycieli
Lista organizacji wspierających rodzinę

Galeria
Cmentarz w Tyczynie
     fot. Anna Kowalczyk
Panorama Tyczyna
     fot. Anna Kowalczyk
Historia szkoły w fotografii
     oprac. Andrzej Hałoń
Tyczyn i okolice w starej fotografii
     oprac. Andrzej Hałoń

Pomóż dzieciom!!!
  Nakarm głodne dziecko - wejdź na stronę www.Pajacyk.pl

 
PHP-Nuke Krystalizacja soli

Uczniowie klas IV i V naszej szkoły w ramach lekcji przyrody wykonywali samodzielnie doświadczenia związane z krystalizacją jako sposobem oddzielenia składników mieszaniny jednorodnej...


Opis przeprowadzania doświadczenia

Sprzęt laboratoryjny: szklanka (zlewka lub słoik), patyczek (ołówek), grubszy sznurek, sól kuchenna (NaCl)

Czynności: we wrzącej wodzie należy rozpuścić sól, aż powstanie roztwór jednorodny, nasycony (mieszamy i dosypujemy sól do momentu, aż sól już nie będzie się rozpuszczać). Na patyczku należy zawiązać grubszy sznureczek który jest zanurzony w wodzie i sięga dna, a patyczek należy oprzeć na ściankach szklanki (lub słoika). Można zabarwić roztwór np. kropelką tuszu, gencjany lub rywanolu (wówczas powstaną kolorowe kryształy). Odstaw słoik w ustronne miejsce. Uzbrój się w cierpliwość.

Obserwacje: po 3-4 dniach na sznurku zaczęły się pojawiać kryształki soli. Całe doświadczenie i lepsze efekty to ok.  4-5 tygodni.

Wnioski: podczas tego doświadczenia doszło do procesu KRYSTALIZACJI, która polega na wydzieleniu substancji stałej w postaci kryształków wskutek parowania i obniżenia temperatury substancji.

Wnioski szczegółowe:
•    Podczas parowania wody ze słoika sól ulegała krystalizacji i osadzała się na ściankach słoika oraz nitce.
•    Gdy krystalizacja przebiegała w ciepłym pomieszczeniu, zbyt szybko i dlatego kryształy były małe (w chłodnym pomieszczeniu parowanie wody jest powolne i kryształy są większe).
•    Im dłużej będzie przebiegał proces parowania i krystalizacji, tym większe będą kryształy soli.

Andrzej Hałoń




 
Pokrewne linki
· Więcej o PHP-Nuke
· Napisane przez Wuzet


Najczęściej czytany artykuł o PHP-Nuke:
Krystalizacja soli


Oceny artykułu
Wynik głosowania: 3.56
Głosów: 41


Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły


Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku


Przepraszamy, komentarze dla tego artykułu są niedostępne.
Copyright © 2005
by Szkoła Podstawowa w Tyczynie
Wszelkie prawa zastrzeżone